Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Fläder

På försommaren blommar flädern som bäst. För den som vill bevara fläderns ljuvliga sommarsmak är det hög tid att göra både saft och marmelad på dess vackra blommor.

Fläderbusken växer vilt i naturen, men den kan också planteras i trädgården. Svensk fläder har vita kryddoftande blommor som växer i stora, platta samlingar. Den ätliga flädern får inte förväxlas med den giftiga druvflädern, en högvuxen ört med vit-röda blommor som växer i kupiga klasar. Den ätliga flädern blommar i juni och början av juli, medan den giftiga flädern blommar senare på sommaren.

Det vanligaste sättet att ta vara på fläder är att göra saft på blommorna. Saften är enkel att göra och kräver ingen avancerad utrustning. Flädersaften är härligt uppfriskande och kan även användas som smaksättning i till exempel sorbet, fromage, parfait och glass. För att kunna njuta av flädersmaken året om går det bra att koka både sylt och marmelad på dess blommor.

Fläderblomssaft