Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Våffeldagen

Marie Bebådelsedag, våfflans speciella dag! Våfflor kan visserligan ätas året om, men för det mesta är det kring vårdagjämningen man dammar av sitt gamla våffeljärn och gräddar några laggar.

Men - varför äter man våfflor på vårfrudagen?

Man vet inte säkert hur seden att äta våfflor har uppstått, men troligen har den kommit till bland annat genom språkliga associationer till dagens namn, ordet vårfrudag har i folkmun blivit ”våffeldag”.

En annan tolkning är att ordet våffla kommer från tyskans ord ”wabe” som betyder vaxkaka eller honungskaka. Våfflan skulle därmed fått sitt namn på grund av sitt vaxkakeliknande rutmönster.

Traditioner på vårfrudagen
Flera traditioner än våfflor är knutna till vårfrudagen. Ofta markerar dagen ingången i en varmare årstid. I Sydsverige talade man förr om vårfrudagen som den första sommardagen! Förr kunde barnen roa med sig att springa ut barfota för första gången på året! Det kallades att ”springa trana” och troddes vara bra för fötterna! Bland annat skulle man slippa ormbett under sommaren. Dagen var förr och är väl även idag en märkesdag för vädret och för den folkliga tideräkningen. Från och med nu kunde man gå till sängs innan det blev mörkt på kvällen och med det skulle man fortsätt till Mickelsmäss i september då det blev tillåtet att tända ljus igen.

Du hittar goda recept på våfflor i vår receptbank!

Artikelns sökord
Våfflor, Våffeldagen, Vårfrudagen