Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

GI - glykemiskt index - ett hjälpmedel till bra livsmedelsval

 Som alltid när ett område blir ”inne” florerar många överdrivna påståenden och när det gäller GI har det bland annat lett till att vissa livsmedel nästan blivit ”bannlysta” trots att de näringsmässigt är bra. För att kunna bedöma värdet av att välja livsmedel efter deras GI-värde är det därför viktigt att förstå vad som händer i kroppen när vi äter kolhydratrika livsmedel, hur GI påverkar detta samt vilka faktorer som påverkar GI-värdet för olika livsmedel.

Varför finns forskningen kring GI överhuvudtaget?

För snart trettio år sedan (1981) började begreppet glykemiskt index (GI) användas som ett sätt att rangordna kolhydratrika livsmedel efter deras förmåga att höja blodsockret. Ursprungligen var syftet att hjälpa personer med typ 1 diabetes att hålla blodsockervärdet normalt. Därifrån fram till idag har forskningen inom området formligen exploderat och breddats till att handla om både diabetes typ 1 och 2, övervikt, hjärt-kärlsjukdomar och en del cancerformer. Det är inte bara bland forskarna som intresset är stort utan också bland allmänheten. Inte minst märks detta av antalet artiklar i dags- och veckopress och vilka böcker som hamnar i topp bland faktaböckerna. Men här har fokus förflyttats till bantningskost vilket ytterligare ökar intresset.

GI och vår hälsa

Mycket tyder på att höga blodsocker- och insulinvärden efter måltiderna kan öka risken för diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och övervikt och att livsmedel med lågt GI har en viktig roll i diabeteskosten. Men än så länge saknas långtidsstudier där man jämfört hälso- och behandlingseffekten av koster med högt och lågt GI. Man vet inte heller om det är några andra faktorer i en kost med lågt GI som står för de positiva effekterna. Koster med lågt GI innehåller oftast mer kostfiber, magnesium och krom som också kan ha positiva egenskaper när det gäller de här sjukdomarna.

Forskarna är därför fortfarande oense om den hälsomässiga betydelsen av att välja livsmedel utifrån deras GI-värde. Men för den enskilde individen, dvs. för dig och mig, finns det med stor säkerhet endast hälsofördelar med att minska på konsumtionen av vitt mjöl och socker och istället äta mer grova brödsorter med hela korn, välja klibbfritt ris istället för klibbigt, äta mycket kokta baljväxter, äta rikligt med grönsaker, rotfrukter, frukt och bär samt att gärna smaksätta grönsakerna med en god vinägersås.

Text: Nutritionist Ulla Johansson, Idun Mat & Näringskonsult, Lund 

Artikelns sökord

GI, GI-Värde, GI-Index, Kolhydrater