Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Nyckelhålet hjälper dig att hitta rätt

Livsmedelsverkets symbol nyckelhålet har funnits sedan 1989 och hjälper oss konsumenter att på ett enkelt sätt välja hälsosam mat.

Nyckelhålet står för:

  • mindre och/eller nyttigare fett
  • mindre socker
  • mindre salt
  • mer kostfiber och fullkorn


Nyckelhålsmärkta livsmedel ska uppfylla ett eller flera av ovanstående villkor i jämförelse med andra livsmedel av samma typ. Märkningen, som är frivillig, kan användas på rena vanliga och hälsosamma råvaror som t ex grönsaker, rotfrukter, frukt, fullkornsmjöl, baljväxter, fisk, fågel och magert kött men också på hel- och halvfabrikat som lever upp till reglerna. Nyckelhålsmärkningen gäller både förpackad och oförpacad mat.

Man kan även hitta nyckelhålet på vissa certifierade restauranger i Sverige. Då skall det finnas minst en nyckelhålsmärkt, balanserad maträtt varje dag som kan kombineras med fräscha grönsaker, bröd och andra tillbehör.


Nyckelhålsmärkt mat bidrar till hälsa
Din livsstil påverkar din hälsa. Genom att äta hälsosamt och röra på dig regelbundet kan du investera i din egen hälsa och bidra till att du får kraft, energi och bra prestation. Mat med mycket nyttigheter är bra för bådde kropp och själ. Bra mat minska risken för välfärdssjukdomar som fetma, hjärt- och kärlsjukdom, diabetes, högt blodtryck, vissa cancersjukdomar och benskörhet. Även risken för karies och förstoppning minskar om du äter hälsosamt.

Genom att välja nyckelhålsmärkt mat kan du enkelt förbättra dina matvanor. Det kan i sin tur bidra till att du mår bättre, både nu och i framtiden.

Reglerna för vilken mat som får Nyckelhålsmärkas bygger på den senaste samlade forskningen om sambanden mellan mat och hälsa och har genomgått kritisk granskning. Den nyckelhålsmärkta maten skall underlätta för oss att kunna äta enligt de kostmönster får oss att må bra. Reglerna ses över med jämna mellanrum och används förutom i Sverige även i bl a Norge och Danmark.

Läs mer på www.slv.se

Sök på nyckelhålet.

Artikelns sökord

Nyckelhålsmärkt, Nyckelhålscertifiering