Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Ägg

Med ägg i kylen har man alltid mat hemma. Att äta ägg naturellt - kokt, stekt eller som omelett - är gott nog. Men har du tänkt på vilket brett användningsområde ägg har? Ägget har en mängd egenskaper som vi tar tillvara på i matlagningen. Ägg gör sockerkakan och sufflén lätt och luftig. Det binder samman ingredienserna i pannkaka och köttfärs. Vi penslar bröd och bullar med ägg för att få en gyllene och vacker yta. Ägg reder och ger såser och soppor krämighet och fyllighet. I till exempel majonnäs fungerar äggulan som emulgator, det vill säga det blandar fett och vatten.

Ägg och näring
Ett ägg innehåller många näringsämnen som är viktiga för att vi ska må bra, t ex vitamin A, B2 (riboflavin), D och E, kalcium, selen och zink. Ägg innehåller mycket protein. De ger dig också mycket energi. Varje ägg ger dig ca 80 kcal (340 kJ). Äggskal består huvudsakligen av kalk.

Koka ägg
Låt gärna äggen bli rumsvarma innan de kokas, då spricker de inte så lätt. Det brukar också vara lättare om de läggs i kallt vatten än i kokande. Vattnet bör täcka äggen för att få jämn kokning. När vattnet väl kokat upp räcker det sedan med att det sjuder. Koktiden varierar med äggens storlek och temperatur samt hur många ägg som kokas.
När äggen är färdigkokta bör de sköljas i kallt vatten så kokningen avstannar. Då blir det lättare att skala dem. Genom att snabbt kyla ner äggen minskar också risken för grönfärgad rand runt gulan. Det gröna är järnsalter som fällt ut från gulan och är inte farligt att äta. 

Förvaring av ägg
Ägg förvaras bäst i kylskåp, då får det längre hållbarhet. Äggkvaliteten försämras snabbt i rumstemperatur och bakterier får lättare fäste. Men med normal hygien och rätt förvarings- och tillagningsmetoder är det dock inga problem. Äggförpackningarna är försedda med bäst före-datum, men i kylskåp håller äggen betydligt längre. Det brukar sägas att det porösa äggskalet kan göra att ägget suger åt sig lukt och smak från annat varor som korv, fisk, ost eller andra starkt luktande livsmedel, men detta ifrågasätt numera.. 

Är äggen färska? 
Så länge ett ägg luktar gott och ser bra ut kan det användas. Men om du är osäker kan du göra ett enkelt test. Lägg ägget i ett glas med vatten. Färska ägg lägger sig på botten, veckogamla reser sig upp till hälften och tre veckor gamla ägg ställer sig helt upp i vattnet, med den trubbiga änden uppåt. Flyter ägget upp till ytan är det riktigt gammalt och du bör inte äta det. Du ser direkt om ägget är färskt när du knäcker det. Gulan ska vara hög, vitan klar, seg och tjock runt gulan och lite mer tunnflytande ut mot kanterna.

Tortilla | Sommarfritata | Grönsaksomelett | Potatispirog med kål och ägg | Fruktomelett | Äggost | Okonomiyaki japans grönsaksomelett |Paj med squash, tomat | Fattiga riddare | Bananplättar och pannkakor | Ramensoppa med ägg