Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Socker och det svåra lagom

Under människans utveckling har söta livsmedel alltid varit begränsade i naturen. De naturligt söta livsmedel som funnits, t ex frukt och grönsaker, har alltid varit kombinerade med näringsämnen och fibrer. Idag däremot översvämmas marknaden av söta och näringsfattiga livsmedel och vi behöver uppmuntras för att lära oss uppskatta bra mat och mindre söta smaker.

Raffinerat socker innehåller bara kalorier/energi men inga viktiga näringsämnen. Genom att tillsätta socker späder vi ut näringstätheten. Samtidigt kan en liten mängd socker ge livsmedel en god och aptitlig smak eller finare färg. Ibland kan lite socker göra att viss hälsosam mat, som är lite svårare att få människor att äta, upplevas godare med en gnutta socker. Om lite socker eller sirap gör t ex det grova brödet mer attraktivt att äta så kan vi ändå se det som något positivt.


Näringsaspekter
Det är svårt att ange vilket socker som är bäst, men socker/sockerarter som finns naturligt i t ex frukt och grönsaker är att föredra. Sockret är där kombinerat med näringsämnen och fibrer. Därutöver kan små mängder raffinerat socker eller sötningsmedel ätas av i princip alla, speciellt om de äts i samband med en i övrigt väl sammansatt måltid. I våra näringsrekommendationer anges att 5-10% av energin kan komma från socker om en person för övrigt äter bra mat. En person med högt energibehov, t ex någon som utöver uthållighetsidrotter, kan det också vara aktuellt med lite mer socker. Små barn har högt näringsbehov och där är det av extra stor vikt att vara mycket sparsam med godis, läsk, saft, kakor, glass och vardagsmat med mycket socker som söta flingor och sötad yoghurt.

Söt smak anses stimulera aptiten, även om smaken kommer från ett energifria - sötningsmedel. Kalla och söta livsmedel som t ex söt dryck och glass stimulerar aptiten särskilt mycket. Särskilt sötade drycker verkar vara extra stor risk att överkonsumera och då finns ökad risk för både karies och övervikt.



Fruktos
Fruktos rekommenderas ibland, främst till personer med diabetes, för att det ger en lägre blodsockerökning. Fruktos har också en sötare och intensivare smak än vanligt socker och kan därför användas i mindre mängd och ändå ge samma söta smak som ”vanligt” socker. Fruktos verkar dock kunna öka halten av det onda kolesterolet och ger ibland magproblem.


Hur mycket socker är det i yoghurten?  |  Näring/Blodsocker  | Fetma  | Karies  | Sötningsmedel | Konsumtion