Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Nötter

En nöt är en torr och hård frukt omgiven av skal. Fast vi säger också nötter till andra produkter som inte är frukter, t.ex. jordnöten som är en baljväxt och mandel, kokosnöt, valnöt och pekannöt som är stenfrukter och pinjenöten som är ett frö.

Energi och omättat fett
Nötter har vi ätit i alla tider, och en gång var det ett viktigt tillskott av energi och näringsämnen. Nötter, frön och mandel innehåller mycket energi. De har en fetthalt på 46-74 procent. Det låter kanske mycket men fettet är till största delen omättat, dvs fett som vi generellt behöver äta mer av. Undantaget är kokosnöten som främst innehåller mättade fettsyror. Dessutom innehåller nötter E-vitaminer, folacin, järn, zink, kalcium, magnesium och fibrer. Nötter innehåller även mycket protein så de är ett värdefullt tillskott i vegetarisk mat.

Se upp för allergier!
Man ska passa sig för nötter i sallader till barn - allergirisken är enorm. Kontrollera noga först att ingen av de som ska äta salladen är nötallergiker.

Förvaras i kylskåp
Eftersom nötter innehåller mycket fett härsknar de lätt. Det gäller särskilt valnötter. Förvara dem därför gärna i kylskåp. Hela nötter med skal håller bättre än skalade/hackade nötter.

Mögelgifter
Känner du den minsta mögellukt från nötterna – släng dem! Mögel på nötterna kan innehålla mögelgifter, aflatoxiner, som misstänks kunna öka risken för cancer.