Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Kryddor & färska örter

Kryddor har använts under tusentals år. För att bota sjukdomar och krämpor, till konservering av mat och för att ge smak. Ibland använde man också kryddor för att dölja lukten av dålig mat.

Glögg, likörer och pepparkakor är exempel där man av olika anledningar använde massor av kryddor. De kom senare att uppskattas, fast med något modifierade recept. 

Användningen av färska örter kom igång på allvar under 70-talet och sortimentet har stadigt utökats sedan dess.

Många av de örtkryddor som numera anses vanliga som basilika, dragon, persilja, rosmarin, timjan, salvia och oregano kom till Sverige redan under medeltiden då munkarna började odla dem i klosterträdgårdarna som krydd- och medicinalväxter. Munkarna delade även ut sticklingar och frön till allmänheten.Dessförinnan användes vilda växter såsom pors, skvattram, kummin och kvanne för smaksättning av mat och dryck.

Intresset för olika etniska kök har medfört att vi idag har en mängd nya spännande kryddor i butikerna. Färska örtkryddor odlas inte bara i kryddträdgårdar utan också året om i växthus. Här följer lite tips på lite ovanligare örtkryddor som börjat dyka upp i våra butiker, även om vissa ännu inte finns året om.

Text: Ewermans


Artikelns sökord
Kryddor, Färska örter, Örtkryddor