Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Matnyttigt

Mat och måltider är centrala i våra liv, som njutning, källa till glädje och som mötesplatser. Matvanorna har också stor betydelse för vår hälsa och prestationsförmåga, både på kort och lång sikt. Maten kan påverka vårt humör och sinnesstämning, inlärning, reaktion, koncentration och ork.

Maten vi äter innehåller en mängd olika ämnen, både nyttiga och mindre nyttiga. För att vi ska må bra behöver vi få i oss lagom mycket energi och tillräckligt med näring. Men det är inte bara mängden näringsämnen som är viktig utan även balansen mellan dem. En bra balans får vi genom att äta varierat, det vill säga olika sorters mat. Och att vara sparsam med näringsfattig mat, så kallade tomma kalorier.

Energi får vi framför allt från fett och kolhydrater men även från protein. Näringsämnen som protein, fett, vitaminer och mineraler behövs för att bygga upp och underhålla cellerna i kroppen. Dessa ämnen kallas essentiella eller livsnödvändiga näringsämnen och vi kan bara få i oss dem via maten. Varje essentiellt näringsämne har sin speciella uppgift och kan inte bytas ut mot ett annat.
På de här länkarna kan du läsa mer om fett, kolhydrater, protein, vitaminer, mineraler och vatten.