Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Choklad

Choklad i rätt mängder får dig att må bra, endorfinerna - som ger oss en lyckokänsla - ökar i kroppen. Men vad är egentligen choklad? En artikel från Wikipedia förklarar en del för oss:

"Kakao, cacao (Theobroma cacao), är ett träd som växer och odlas i de tropiska delarna av Sydamerika, Afrika och Asien. Beroende på växtförhållanden kan trädet bli 4-20 meter högt, men på plantagerna hålls det nere i lämplig plockhöjd.

Ursprunget
T. cacao härstammar ursprungligen från området kring Amazonas, men spreds vidare norrut av djur och människor som åt fruktköttet och spottade ut fröna. Det antas ha tagits i bruk av mayaindianerna för minst 2000 år sedan. Det var okänt i Europa före den spanska erövringen av Mexiko.

Kakaobönorna
Trädet odlas för sina fröer, kakaobönorna, som sitter i fem rader inne i frukten, vilken är ungefär av en amerikansk fotbolls form och storlek.
Bönorna bereds genom att de först får jäsa i ett till sex dygn varefter de torkas och rostas. Efter avsvalning krossas bönorna och skalet som lossnat blåses bort med varmluft. Bönorna valsas och ombildas till kakaomassa som varmpressas vid cirka 70°.

Pressningen
Vid pressningen avskiljs en nästan klar vätska som vid 32° stelnar till kakaosmör. Detta används till vit choklad och återförs i varierande grad till kakaomassan vid annan choklad-framställning. Kakaopulver är mald kakaomassa."

Källa: Wikipedia