Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Bönor och linser

Bönor är den perfekta råvaran under de månader då vi inte har så mycket färska grönsaker att tillgå. Dessutom är de vackra, nyttiga, billiga, miljövänliga, lättlagade och väldigt goda!

Baljväxter
Bönor, linser och ärter tillhör släktet baljväxter, Leguminosae. En del bönor härstammar från Centralamerika, andra från Asien. Människan har ätit bönor i flera tusen år och till Sverige kom bönorna för ca 500 år sedan.

Nyttiga
Baljväxter är mycket rika på protein och innehåller även mycket kostfiber, mineraler och B-vitaminer. En del sorter passar bra att blötlägga tills de börjar gro, de blir då fulla med C-vitamin.
Bönor innehåller långsamma kolhydrater, som hjälper till att hålla blodsockernivån på en stadig nivå. De är också rika på nyttiga vattenlösliga fibrer och de gör att man känner sig mätt länge.

Tillagning
Bönor är enkla att tillaga, bara man kommer ihåg att lägga dem i blöt. Koka gärna en större mängd för att sedan lägga det som blir över i frysen. De passar utmärkt i grytor, soppor eller gratänger. Lägg in dem i vinägrett och de står sig minst en vecka i kylskåpet. Marinerade bönor är perfekt att servera som tillbehör eller i en sallad.