Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Bär

För oss som bara plockar bär till husbehov är väl bär för det mesta bara något som plockas i litermått, medan vi till exempel räknar plommon som en frukt.

Bär är, ur ett vardagligt matperspektiv, saftiga frukter som är små – ungefär så små att man kan stoppa många av dem i munnen på en gång. Den botaniska definitionen är mer komplicerad. I strikt botanisk mening är inte många bär ”äkta” bär. För botanisten är ett bär en saftig frukt, ofta med många frön, men ibland även med ett enda som t.ex. berberis.

Ett bär skall dessutom vara avfallande och aldrig öppna sig. Hur märkligt det än kan verka är därför tomater, gurka och melon mera bär än smultron och hallon. Allt vad vi i dagligt tal kallar för bär är alltså inte äkta bär. Gamla böcker visar att de flesta bär förr hade ändelsen –on, som betyder bär. I många namn på bär som t.ex. smultron, hallon och lingon lever ändelsen fortfarande kvar