Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Hantering & förvaring på rätt sätt

Hur länge kan jag förvara maten? Hur kyler ner jag den bäst? Det är frågor som vi inte alltid vet svaren på och därför riskerar att bli sjuka på grund av fel hanterad mat.

En halv miljon matförgiftas varje år
Varje år insjuknar ungefär en halv miljon människor i Sverige i magsjuka på grund av matförgiftning. Ofta beror det på att vi inte vet eller tänker på hur vi ska hantera och förvara maten rätt. Den vanligaste orsaken är bakterier i maten på grund av att den förvarats för varmt eller stått framme för länge.

Till de produkter som är extra känsliga för bakterier hör mjölk, grädde, ägg, kött, kyckling, fisk och skaldjur samt frukt och grönsaker. Hantera och förvara maten rätt, så kan du njuta av maten i lugn och ro.

Ta för vana att alltid tvätta händerna innan du börjar laga mat och mellan arbetet med olika råvaror. Tvätta alltid händerna efter toalettbesök.

Bakterier på gott och ont
Det finns bakterier överallt i vår omgivning. En del är nyttiga för oss, t ex de bakterier som finns i olika filprodukter. Andra bakterier kan orsaka matförgiftning eller bilda gifter (toxiner) som gör att man blir sjuk. Vissa av toxinerna tål värme och förstörs inte ens när maten värms upp. Även virus kan orsaka matförgiftning. För att undvika matförgiftning är det viktigt att följa några enkla regler. Det bästa sättet att undvika matförgiftning är att vara noggrann med hygienen och att förvara och hantera maten i rätt temperatur för att hindra tillväxten av bakterier.

Sjuk på restaurang
Om du blir sjuk av mat som du ätit på restaurang eller lagat själv, ska du kontakta Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i din kommun. Råvarorna kan ha varit av dålig kvalitet och din anmälan kan förhindra att andra blir sjuka.

Sök vård
Om du ätit något olämpligt och blir så dålig att du behöver vård, kontakta din vårdcentral eller närakut. Är det riktigt akut, åk till närmaste akutmottagning.

Artikelns sökord
Hantera mat, förvara mat, matförgiftning, mat och hygien, matförgiftas