Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Koka

Att hetta upp ett livsmedel i vatten – med eller utan smaksättning – är en bra och enkel tillagningsmetod. Vattnet kan aldrig bli mer än 100 grader vid normal hantering och det är det när det börjar bubbla. Det är idealiskt om man kan hålla temperaturen en bit under kokpunkten och sjuda (pochera) livsmedlen. Mindre ångbildning, mindre risk för överkokning och lägre energiförbrukning blir resultatet.

Utrustning
Det behövs mellan tre till fyra kastruller och grytor i varierande storlek i ett hushåll. Om du ska köpa nya kokkärl, se till att handtaget sitter bra och är skönt att hålla i när du lyfter. Det är också bra om de inte leder värme utan är värmeisolerade. Har locket nedsänkt handtag kan man stapla grytorna ovanpå varandra vilket kan vara praktiskt ibland. En annan praktisk detalj kan vara om kokkärlen har en droppkant så det går lätt att hälla ur dem. Se till att botten är plan på dina kastruller och grytor, annars tar det onödigt lång tid att koka upp något i dem.

Det är viktigt att anpassa kastrullens storlek både till livsmedlet och till plattan. Maten ska helst ha det ”trångt” i kastrullen och vätskan ska precis täcka det du ska tillaga. Sjud på svag värme med lock på för bästa resultat och minsta energiåtgång.
 
Olika spisar kräver olika grytor
Alla kastruller kan inte användas på alla typer av plattor. Så kallade induktionshällar fungerar bara med kok- och stekkärl som har en magnetisk botten, t.ex. gjutjärn, kastruller av emaljerat stål eller en botten av magnetiskt rostfritt stål.

Andra metoder
En nygammal kokmetod kan vara att använda tryckkokare för livsmedel som har lång koktid som t.ex. råa ärtor och bönor. Det högre trycket innebär att koktiden kan minska jämfört med traditionell kokning i kastrull.
 
Traditionellt när man tänker på kokning är det oftast en kastrull på spisen man menar, men man kan också ugnskoka, se avsnittet om ugnsmatlagning.

Artikelns sökord
Tillagningsmetod, koka, kokning, tryckkokare, koktid, kokkärl