Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Paj och pajer


Det finns en paj för alla smaker. Med sina oändliga variationsmöjligheter av fyllning och botten, är pajen ett bra alternativ både till vardag och fest. Dessutom går det fort att tillaga, och håller flera dagar i kylen. Har du ett bara ett bra recept på pajdeg, är det upp till din egen fantasi!

Anpassa efter säsong
Ta vara på säsongens råvaror, och fyll pajen med det bästa årstiden har att erbjuda. Anpassa tiden i ugnen efter råvarorna.


Variera i det oändliga…

Själva pajdegen går också att variera. Tänk bara på att smöret ska vara så kallt som möjligt för att få den bästa degen. Låt gärna degen vila i kylen en halvtimme innan du klär formen. Klädda formar går utmärkt att förvara i frysen. Då har man full beredskap när lusten faller på Vill du ha en sundare paj, byt ut 50 gram av smöret mot 1 dl kesella eller två kokta, mosade potatisar. Variera också genom at byta ut hälften av vetemjölet mot grahamsmjöl - det ger en extra frasig paj.

 

"Pricka" botten med en gaffel så bildas det inga bubblor under förgräddningen. För att undvika att pajdegen kasar ner från formens kant kan man knipa om lite aluminiumfolie runt degkanten under förgräddningen.

 

Testa gärna att smaksätta pajdegen med något som kan passa till själva huvudingredienserna. Parmesan eller stötta kryddor är bra för att få en lite annorlunda smak på själva botten.

 

Allt är möjligt i pajernas värld...

Du hittar flera läckra pajrecept i vår Receptbank!

 

Artikelns sökord
Paj, pajer, laga paj, laga pajer, pajdeg, paj i ugnen