Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Bröd

Brödkulturen blomstrar i Sverige. Brödintresset är stort och vi äter massor av bröd i olika varianter.  I butik, bagerier och i de egna hemmen skapas fantastiska börd. Bara doften av nybakat får det att vattnas i munnen!


Vårt dagliga bröds historia
Bröd är ett livsmedel som i flera årtusenden betytt liv eller död för många människor. Brödet har blivit en symbol för trygghet och fortbestånd, och för många utgör det basfödan under dagen. Vi vet idag att människor bakat bröd i nästan 6 000 år. I vissa kulturer idag, så även förr i Sverige, var mjöl och bröd en bristvara, något som gjort att brödet på många håll betraktas som heligt.

Hälsosamma egenskaper
Brödet har massor av hälsosamma egenskaper och allt fler nyttigheter upptäcks! Det som näringsexperter traditionellt framhåller som fördelar är bl.a. att bröd/spannmål innehåller mycket fiber och stärkelse, men lite mättat fett och socker. Dessutom får vi genom brödet i oss proteiner och vitaminer. Bröd med stor andel fullkorn innehåller mest nyttigheter. Fullkorn innehåller hela sädeskornet där många av nyttigheterna finns i de yttre delarna som skal och kli.

Om du som konsument vill hitta ett bröd som är rikt på fullkorn och fiber men innehåller lite socker och salt är nyckelhålsmärkningen en hjälp.

Bröd är miljösmart
Bröd är också ett livsmedel som är klimatsmart. Att odla och förädla spannmål är effektivt ur miljösynvinkel och producerar mycket mat på liten yta. Det har bidragit till att bröd och spannmål är billig och näringsrik basmat.

 

Sök i vår receptbank på:

"mackor och wraps" så får du fram massor av förslag på goda mackor!

"bröd" så får du receptidéer när du är sugen på att baka!