Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Quinoasallad med gotlandslins (eller annan lins)

Detta är en citrussmakande sallad med stor variationsrikedom. Grönsakerna och smaksättningen kan varieras efter säsong och humör. Den kan ätas ljummen eller kall.

Quinoa är en ört med näringsrika frön. Fröet är glutenfritt och rikt på både mineraler, protein och fiber. Quinoa importeras oftast från Sydamerika, men nu finns den även svenskodlad om än i liten skala.

Gotlandslinsen har till vår glädje börjat odlas lite mer igen. Den är ljust brunbeige och har en mild, mycket fin smak. Linsen håller ihop vid kokning utan att mosa sig och har lätt tuggmotstånd. Gotlandslins kan bytas myt delikatess-, beluga- eller puylinser som är exempel på linser som vanligen inte kokar sönder och ger ett större tuggmotstånd.

4 port

3 dl quinoa, gärna svensk
vatten, salt
färskpressa juice av ca ½ citron
ca 1 msk färsk hackad mynta (eller ca 1 tsk torkad)
1 msk rapsolja
salt, peppar

3 dl kokta gotlandslinser (alt delikatess-, beluga- eller puylinser)
vatten, salt
1 msk rapsolja
3-4 salladslök skuren i tunna ringar (eller annan lök)
1 röd paprika i små bitar
1 msk sweet chilisås
peppar, ev salt

½ galiamelon
½ dl rostade solrosfrön

Till servering: 2 dl matyoghurt eller fraiche smaksatt med vitlök, salt och peppar

1. Koka quinoan enligt instruktionen på förpackningen. Quinoa har beskt saponin på ytan som kan vara olika framträdande på olika produkter. Personligen brukar jag förs skölja den svenska quinoan i ljummet vatten, koka den sedan som pasta i rikligt med vatten ca 10 min och silar bort vattnet. Sen lägger jag tillbaka quinoan i grytan och fortsätter kokningen med nytt kokande vatten till quinoan är mjuk men inte kokar sönder. Det tar kanske ca 15 min allt som allt. Smaka helt enkelt på quinoas och avgör om den är lagom mjuk och den mesta beskan är borta. En viss beska kan bara vara intressant och kan mildras av lite salt, olja eller annat matfett.
2. Blanda den kokta quinoan med färskpressad citronjuice, hackad mynta, olja, peppar och ev salt. Smaka av.
3. Skölj linserna och koka dem i vatten och salt enligt instruktionen på förpackningen (vanligen 15-20 min). Koka dem försiktigt och var uppmärksam så det får det rätta tuggmotståndet. Häll av vattnet. Blanda linserna med rapsolja, sweet chilisås, paprika och salladslök. Smaka av med peppar och ev salt.
4. Rosta ev solroskärnorna. Kärna ut och skala melonen. Skär melonen i kuber.
5. Varva quinoasalladen, linssalladen och melon på ett stort fat. Strö över solroskärnor.
6. Servera med t ex matyoghurt eller liknande smaksatt med vitlök, salt och peppar.

Tips: Koka gärna mycket linser när du ändå håller på. Frys in dem i lagom stora mängder. Jag brukar frysa in 2½-3 dl i varje burk så blir det ungefär lika mycket som en tetrapack i butik. Det brukar också vara lätt att ta fram och skrapa ur precis den mängd som behövs.

Svensk quinoa och gotlandslins och andra svenska bönor och ärter kan köpas i bl a webshop på Nordisk Råvara, Fagraslätt m fl samt i vissa butiker och gårdsbutiker. Utbudet kan variera.