Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Våfflor med bönmjöl (t ex bondbönsmjöl eller kikärtsmjöl)


Du kan använda ditt vanliga våffelrecept och byta ut vetemjölet helt eller delvis mot bönmjöl. Bönmjölet har högre halt protein, fiber och mineraler än vetemjölVill du ha en mer neutral smak så välj hälften bönmjöl och hälften vetemjöl. Våfflor i detta recept blir krispiga och frasiga, där bondbönsmjölet ger en lätt, lätt syrlighet till våfflorna.
Välj dina egna favorittillbehör till! Söta bär och grädde eller kanske räkor och gräddfil.

Som variation kan du prova att ha lite rivet citronskal eller annat citrusskal i våfflorna eller att byta ut en del av mjölet mot kakao. Andra kryddor som passar bra i våfflor är kardemumma och kanel. Till t ex advent och jul kan det vara gott att smaksätta våffelsmeten med pepparkakskryddor och servera med grädde och lingon.

1½ dl bondbönsmjöl 
1½ dl vetemjöl
1 msk socker
1 msk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
3 dl vatten
1 dl smör- och rapsolja eller annat flytande matfett

Blanda de torra ingredienserna. Rör ner en del av vattnet och vispa det klimpfritt. Tillsätt resten av vattnet och matfettet. Grädda våfflor på vanligt sätt.