Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Grönsakspuckar med bondbönor

Dessa biffar är lagade av svenska mogna, torkade och skalade bondbönor. Bondbönorna är ganska mjöliga och därför passar de bra att blanda i en biff/bulle med grönsaker som tillför saftighet och tuggmotstånd. Jag valde svenska basgrönsaker, men det går bra att använda andra grönsaker också, men de bör inte vara för vattniga för då blir smeten för lös och det blir svårt att forma till biffar.

De torkade, skalade bondbönorna kokas på ca 20-30 minuter om de inte är blötlagda. Är de blötlagda kokar de på 5-10 min.
 

250 g kokta, skalade bondbönor, ca 3 dl
1 liten vitlöksklyfta
25 g lök (en liten halv)
50 g gröna ärtor (frusna, tinade)
1 morot (ca 80 g) grovriven
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk potatismjöl

  1. Skala vitlök och lök. Dela löken i några bitar. Kör igång en matberedare (tom) med kniven monterad och släng ner vitlök och lökbitarna genom tubröret. Kör tills det är finhackat.
  2. Lägg ner de kokta bondbönorna i matberedaren. Mixa så det är nästan slätt.
  3. Lägg ner ärtor, riven morot, salt, peppar och potatismjöl. Mixa ihop men låt grönsakerna fortfarande vara i små bitar så det blir lite tuggmotstånd.
  4. Gör ett stekprov. Smaksätt eventuellt med ytterligare, valfria kryddor. Håller biffen inte ihop så tillsätt lite mer potatismjöl eller annat mjöl.
  5. Forma biffar. Har du tid så låt gärna biffarna ligga och stabilisera sig (kanske kan du sätt in skärbrädan i kylen), det brukar göra att de håller ihop bättre. Stek på medelvärme.
  6. Dessa kan serveras med sås/salsa/dip, grönsaker och gryn eller potatis.

Vill du ha mer tuggmotstånd i biffarna, så panera biffarna med t ex hackade nötter, solrosfrön eller sesamfrön.