Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Bondbönor kokta i mustig tomatsås

Skalade, mogna bondbönor är snabblagade. Bondbönor kan ibland vara svåra att få tag i, vilket egentligen är märkligt, eftersom de passar så bra att odla i Sverige. De håller på att få en renässans i Sverige så håll ögonen öppna. Du kan ibland hitta dem i special-, vego- eller gårdsbutiker, i orientbutiker eller på nätet.

Torkade bondbönor är ganska mjöliga och de faller lätt sönder när de kokas. Genom att koka dem i en syrlig sås som i detta recept så håller de hopp bättre. Såsen passar bra att servera till t ex pasta eller gryn eller att använda i exempelvis en lasagne.

1 dl skalade, torkade bondbönor (90 g) – blöttläggs gärna ca 3 timmar eller längre
2 gula eller röda lökar
1-2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
2-3 msk tomatpuré
ca 400 g krossade tomater
2 krm svartpeppar
1 tsk salt
1 tsk socker eller något annat sött
ca 2 dl vatten
1 tsk timjan eller annan örtkrydda

  1. Blötlägg de skalade bondbönorna, det förkortar koktiden.
  2. Skala och hacka lök och vitlök.
  3. Fräs lök och tomatpuré i olja.
  4. Tillsätt krossade tomater, kryddor och det mesta av vattnet. Koka 20-30 minuter. Koktiden kan variera och även hur mycket vatten som behöver tillsättas. Om bönorna blötläggs längre blir koktiden kortare och de har då också hunnit dra åt sig mer vatten.
  5. Smaka av med kryddor. Späd till lagom konsistens. Vill du ha en krämig konsistens så tillsätt lite grädde av valfritt slag.
  6. Servera till t ex gryn, pasta eller använd såsen i en lasagne. Om du gör såsen mer fast passar den i pajskal, tacos eller pitabröd.