Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Grönsakspannkaka på japanska – Okonomiyaki

Okonomiyaki är street food i Japan. Det är en matig pannkaka med grönsaker, topping av grönsaker och någon sås. Den kan lagas traditionellt med ägg eller veganiseras med kikärtsmjöl eller bondbönsmjöl.

Med kikärts- eller bondbönsmjöl - Veganskt

Ca 3 port

Pannkakan:
2 dl kikärts- eller bondbönsmjöl
1½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl vatten
2 msk japansk, ljus soja
5 dl tunt strimlad vitkål
1 liten purjolök, fint strimlad
1 morot i tunna stavar
1 msk riven ingefära
½ dl kackad koriander (valfritt), frusen går bra
ev svartpeppar

olja till stekning

Dressing:
2 msk tahini
2 msk vatten
1 msk rapsolja (eller annan olja)
1 vitlöksklyfta
½ citron, saften

Alternativ dressing:

Servering:
sallad eller färsk spenat
krasse eller ruccola
dressing och eventuellt någon stark sås
Ev sesamfrön

Pannkaka:

  1. Vispa ihop mjölsorterna med bakpulver. Häll i vattnet och soja. Vispa slätt.
  2. Strimla grönsakerna tunt. Riv ingefäran fint. Hacka koriandern. Vänd ner dessa i mjölsmeten och blanda ordentligt.
  3. Hetta upp en stekpanna på drygt medelvärme med olja. Häll i hälften av smeten och fördela den jämnt i pannan. Sänk värmen lite. Stek tills pannkakan fått stekyta. Vänd genom att vända upp pannkakan på en tallrik. Häll ev i lite mer fett i stekpannan. Stek sedan på andra sidan genom att låta pannkakan glida ner i stekpannan igen. Stek tills den fått lagom yta.
  4. Lägg upp pannkakan på en serveringstallrik. Lägg över sallad, dressing och ev någon stark sås.

Dressing:

  1. Skaka ihop ingredienserna i till exempel en glasburk. Späd med mer vatten eller pressad citronsaft om dressingen blir för tjock.