Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Grön bondbönsspread med örter och vitlök

Bondbönor har odlats länge i Sverige och åts förr mer allmänt, men har under många år mest odlats för att användas som foder. Men det håller på att ändra sig i samband med det proteinskifte som nu pågår. 
Bondbönor, i sin skida, kan köpas färska på sensommaren. I detta recept utgår vi från frusna och tinade bondbönor. Svenskaproducerade kan köpas från storhushållsgrossist och själv har jag bara hittat frusna och importerade på konsumentmarknaden.

Bondbönor kan bytas ut mot gröna sojabönor eller vanliga gröna, sköna ärtor.

400 g bondbönor, tinade
½ knippe dill
½ knippe persilja
ev lite mynta, färsk eller torkad
1-2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
2 msk pressad citron
ev lite vatten

salt och vitpeppar efter smak

Mixa alla ingredienser tillsammans i en mixer tills du får en lagom konsistens. Den sega vita hinnan på bönorna behöver inte tas bort till denna spread. Smaka av och häll upp i en skål. Förvaras kallt.

Gott att spritsa på bröd, kex, tomater, jordgubbar, gurkskivor...