Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Rabarber- och jordgubbssmoothie med ingefära

I slutet av april eller början av maj brukar det vara dags att börja skörda rabarber. Då kan det passa bra att göra denhär goda drycken som passar bra som t ex mellanmål, dessert eller till frukost. Drycken går utmärkt att göra på frusna rabarber och jordgubbar (eller hallon). På vårkanten är det tid också tid att använda fjolårets skörd av rabarber och bär som ligger kvar i frysen innan det är dags att fylla på med nytt.

1 stort eller två små glas

75 g tunnskivade rabarber
75 g jordgubbar (eller hallon)
10 g färsk ingefära
2 msk koncentrerad äpplejuice
1 dl kallt vatten

Tunnskiva rabarbern (då minskar risken för att få en ”trådig” dryck). Skala ingefäran och skär i mindre bitar. Lägg rabarber, jordgubbar och ingefära i mixer eller mixbägare. Slå på koncentrerad äpplejuice och vatten. Mixa slätt och smaka av. Både jordgubbar och rabarber kan vara olika söta oh syrliga och därför är det viktigt att smaka av så du får den rätta balansen mellan syra och sötma. Lite mer koncentrerad juice ger sötma.

Om drycken görs på frusna bär behöver bären tina lite, det gäller särskilt stora jordgubbar.
Frusna importerade hallon bör kokas innan de äts enligt råd från Livsmedelsverket.

Variation: Byt jordgubbar mot hallon. Äpplejuice och vatten kan bytas mot ca 1,3 dl apelsinjuice.

Stolta samarbetspartners Hungrig.nu drivs av Hushållningssällskapet och våra
samarbetspartners bidrar till utvecklingen av hungrig.nu