Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Rabarber- och jordgubbssmoothie med ingefära

I slutet av april eller början av maj brukar det vara dags att börja skörda rabarber. Då kan det passa bra att göra denhär goda drycken som passar bra som t ex mellanmål, dessert eller till frukost. Drycken går utmärkt att göra på frusna rabarber och jordgubbar. På vårkanten är det tid också tid att använda fjolårets skörd av rabarber och bär som ligger kvar i frysen innan det är dags att fylla på med nytt.

1 stort eller två små glas

75 g tunnskivade rabarber
75 g jordgubbar 
10 g färsk ingefära
2 msk koncentrerad äpplejuice
1 dl kallt vatten

Tunnskiva rabarbern (då minskar risken för att få en ”trådig” dryck). Skala ingefäran och skär i mindre bitar. Lägg rabarber, jordgubbar och ingefära i mixer eller mixbägare. Slå på koncentrerad äpplejuice och vatten. Mixa slätt och smaka av. Både jordgubbar och rabarber kan vara olika söta och syrliga och därför är det viktigt att smaka av så du får den rätta balansen mellan syra och sötma. Lite mer koncentrerad juice ger sötma.

Om drycken görs på frusna bär behöver bären tina lite, det gäller särskilt stora jordgubbar.

Variation: Byt jordgubbar mot hallon. Frusna importerade hallon bör kokas innan de äts enligt råd från Livsmedelsverket. 
Äpplejuice och vatten kan bytas mot apelsinjuice.