Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Chokladmousse Sassa special

Detta är en dessert med tydlig och fyllig chokladsmak. Allra godast är den gjord på choklad ca 70% kakao men blockchokladen är vanligen lättare att hantera. Desserten är ganska mäktig och avnjuts bäst i små portioner, gärna till kaffe. Moussen kan göras i förväg och stå och vänta på servering i kylskåpet. Servera den ur små portionsglas så är det enkelt att ta fram, bara att garnera och servera. Den som föredrar en mildare chokaldmousse kan ha i mer vispad grädde.

6 port

Ingredienser:
200 g mörk choklad, t ex blockchoklad
3 ägg
1 dl mellangrädde eller vispgrädde
Ev lite starkt kaffe

Ev till garnering: T ex hallon eller physalis, citronmeliss

Chokladmousse:

  1. Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Var försiktigt så det inte blir för varmt eller att det kommer vattenånga i chokladen. Smält gärna chokladen i en ganska stor skål som du kan fortsätta att blanda smeten i sedan.
  2. Dela äggen i vitor och gulor. Vispa vitorna till hårt skum.
  3. Vispa grädden.
  4. Rör bort det mesta av värmen ur chokladen. Rör ner en äggula i taget i chokladen. Det blir ganska hårt men skall inte klumpa sig. Rör ner grädden. Vänd ner de vispade vitorna.  Rör slätt.
  5. Häll chokladmoussen direkt i små portionsglas. Den kommer stelna fort. Hit kan förberedas ett par dagar i förväg bara den förvaras i kylskåp. Garnera ev med några färska hallon eller physalis och citronmeliss strax före servering.