Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Amerikanska frukostpannkakor

3-4 port

Amerikanska frukostpannkakor passar bra till frukost, brunch eller som ett stadigt mellanmål. Det särskilda med amerikanska pannkakor är att de innehåller bakpulver och bikarbonat, så de blir luftiga och lite tjockare. De är godast nygräddade. 

 

3 dl vetemjöl (½-1 dl kan vara grahamsmjöl*)
1 tskbakpulver 
½ tsk bikarbonat
1 msk strösocker
2 krm salt
3 dl filmjölk eller naturell yoghurt (alt mjölk)
2 msk flytande matfett, t ex smör och rapsolja (eller smält matfett)
1 ägg

 

* En mindre del av vetemjölet kan bytas mot grahamsmjöl, för stor mängd gör pannkakorna kompakta och plattare. ½ dl och max 1 dl av mjölet kan vara graham.

Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, strösocker och salt i en skål. Vispa först ner mjölken så det blir en klimpfri smet, sedan matfettet och sist ägget. Vispa så det blandar sig ordentilgt.

Värm en stekpanna eller plättlagg med lite matfett till medelvärme och sänk sedan ev ytterligare.  Vikitgt med rätt värme så vakta noga. Ca 1/2 dl smet per pannkaka om du gör pannkakor.

Grädda 2-3 minut, tills det börjar bli lite bubblor på ytan. De skall ha jäst upp och ytan börjat stelna och blivit porig.

Vänd och grädda ytterligare ca 1 1/2 minut eller tills den fått fin färg.

Serveras pannkakorna nygräddade med t ex blåbär, andra bär eller sylt. Traditionellt äts dessa i USA ofta med lönnsirap, men flytande honung eller agavesirap går också bra, med eller utan bär.

De kan även ätas kalla.