Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Foto: Thomas Carlén
Ryggbiff och potatisgratäng

4 portioner

Biff som steks i stekpanna serveras med potatisgratäng och tomatsallad med lök och persilja.

Ingredienser
4 st skivor ryggbiff av nötkött
Flytande matfett

Potatisgratäng
12 potatisar
1 msk flytande matfett
3 dl mellangrädde
3 dl mjölk
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här
Potatisgratäng
1) Sätt ugnen på 225 grader.
2) Smörj en ugnsform.
3) Skala och skiva potatisen tunt.
4) Koka upp grädde och mjölk i en gryta – tillsätt den skivade potatisen samt pressad vitlök, salt och peppar. Sjud alltsammans några minuter tills det reder sig och blir tjockt och simmigt. Häll det då i ugnsformen.
5) Ställ in formen i mitten av ugnen.
6) Grädda 40 minuter.

Steka biff
1. Sätt stekpannan på spisen och hetta upp den
2. Häll i det flytande matfettet
3. När matfettet slutat att fräsa och blivit ljusbrunt är det dags att lägga i biffarna
4. Stek på medelhög värme
5. Stek biffarna ca 3 minuter, vänd sedan biffarna och stek lika länge på andra sidan.

TIPS Om man vill ha biffen blodig, stek något kortare, om man vill ha den genomstekt något längre tid. Prova att skära i köttet och kontrollera.

Servera biffarna med potatisgratäng och en sallad.