Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Potatis- och purjolökssoppa

4 portioner

Ingredienser

4-5 potatisar, ca 500 g
1 gul lök
1 purjolök
1 msk flytande matfett
1 tsk torkad timjan
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl hackad persilja
eventuellt ½ dl matlagningsgrädde

Gör så här
1) Skala och skiva potatisen.
2) Skala och dela den gula löken. Skär halvorna i skivor.
3) Dela purjolöken mitt itu på längden, skölj noga och skär i strimlor.
4) Häll flytande matfett i en gryta. Sätt på spisplattan och låt matfettet bli ljusbrunt.
5) Lägg i den gula löken och purjolöken, låt den fräsa så att den blir mjuk.
6) Lägg i potatisen och timjan. Rör runt.
7) Häll i vatten och lägg i grönsaksbuljongtärningen.
8) Koka upp soppan. Sänk värmen till medelvärme och låt soppan sjuda i 20 minuter. Känn på potatisen med en provsticka eller gaffel, den ska vara helt mjuk.
9) Vispa soppan så att potatisen går sönder. Tillsätt hackad persilja.
10) Tillsätt ev matlagningsgrädde för att få en lite mjukare smak.
11) Servera gärna bröd till soppan.