Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Nyårsmeny - förrätt


Bruschetta med tomatsalsa och mozzarella

1 baguette
2 vitlöksklyftor
5 tomater
½ dl färsk dragon
skal och saft från 1 citron
3 msk olivolja
salt, peppar, socker

Grön pesto:

1 vitlöksklyfta
1 kruka färsk basilika
½ dl pinjenötter
½ dl riven parmesan
1 - 1 ½ dl olivolja

Garnering:
mozzarella
ruccola


Gör så här:
1. Kryssa tomaterna. Koka upp en kastrull med vatten. Doppa tomaterna i 10 sekunder, tag upp dem och spola i kallt vatten. Tag bort skal och kärnhus. Hacka dragonen och blanda med tomatköttet, 1 msk citronskal och olivolja. Smaksätt med salt, peppar och en nypa socker (och ev. pressad vitlök).

2. Använd matberedare med kniven monterad. Sätt på maskinen på full fart. Lägg i vitlöksklyftan genom matarhålet när maskinen är i gång. Tillsätt pinjenötterna och parmesanosten. Mixa samman. Stanna maskinen och tillsätt basilikabladen. Starta maskinen igen. Tillsätt oljan i en fin stråle.

3. Rosta brödskivorna, gnid dem med vitlök. Ringla ev. lite olivolja över bröden. Lägg tomatblandningen på brödet. Lägg på skivad mozzarella, ruccola och ringla över lite grön pesto.


Bruschetta med kronärtskockshjärta och oliver

1 baguette
1 burk kronärtskockshjärtan, ca 400 g
1 vitlöksklyfta
2-3 msk olivolja
ca ½ - 1 msk pressad citron
salt, peppar
kalamataoliver

Röd pesto:

1 vitlöksklyfta
100 g marinerade eller blötlagda soltorkade tomater
½ dl pinjenötter
½ dl riven parmesan
1 - 1 ½ dl olivolja
½ dl färsk basilika

Garnering:
cocktailtomater i klyftor
ruccola


Gör så här:

1. Använd matberedare med kniven monterad. Sätt på maskinen på full fart. Lägg i vitlöksklyftan genom matarhålet när maskinen är i gång. Öppna burken med kronärtskockshjärtan och sila bort spadet. Mixa kronärtskockorna med vitlöken. Tillsätt olivoljan.

2. Använd matberedare med kniven monterad. Sätt på maskinen på full fart. Lägg i vitlöksklyftan genom matarhålet när maskinen är i gång. Tillsätt pinjenötterna och parmesanosten. Mixa samman. Stanna maskinen och tillsätt tomaterna och basilikabladen. Starta maskinen igen. Tillsätt oljan i en fin stråle.

3.. Rosta brödskivorna, gnid dem med vitlök. Ringla ev. lite olivolja över bröden. Lägg kronärtskocksblandningen på brödet. Lägg på skivade oliver och cocktailtomater i klyftor. Ringla över lite röd pesto.


Fler förslag till nyårsmenyn:

» Till drinken
» Varmrätt
» Dessert