Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Gryta med inspiration från Thailand

5 port

Passar extra bra till jasminris eller bulgur och grönsaker av valfritt slag. Vitkålssallad med ananas och kokos, kokt broccoli eller wokade grönsaker är speciellt gott. Välj bara kikärtor, bara tofu eller lite av varje. Det skall finnas hetta, syra och sälta i grytan.

Foto: Thomas Carlén

Ingredienser:
½ kg kokta kikärtor eller tofu
1 dl Japansk soja (ljus soja)
5 dl kokosmjölk
1 msk färsk ingefära, riven
1-2 st, ca 50 g krossat citrongräs (kan uteslutas)
2 tsk (börja med mindre) röd currypasta

1 vitlöksklyfta, pressad
Rivet limeskal från 1 st lime
1 tsk socker
1 msk nypressad lime
1 dl, ca 30 g Thaibasilika eller koriander, grovhackad
100 g bladspenat
Ev. lite redning

Gör så här:

1. Skölj av kikärtorna om de varit konserverade eller strimla tofu.

2. Koka upp 2/3 av kokosmjölken tillsammans med soja, citrongräs, ingefära, currypasta och vitlök.

3. Lägg ner kikärtor eller tofu. Blanda ner resten av kokosmjölken, limeskal, socker, limesaft och thaibasilika. Lägg i kikärtor. Koka upp. Lägg i bladspenaten strax innan serveringen. Ev. kan grytan behöva redas av lätt.

Smaklig måltid!