Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Foto: Masban Pereira
Ahimsa och varanas påverkar maten

Regler för vad en hindu får äta finns i verda veda, liksom i upanisaderna och sastras. Alla dessa är viktiga texter för de indiska religionerna, där också olika regler för maten är nedtecknade.

Ahimsa står för medmänsklighet och hyllar livet och har lett till att många hinduer är vegetarianer eller veganer.

Varanas försvarar kastsystemet och i det är brahminerna, prästerna högst. Deras mat är satwick, en sträng vegandiet av spannmål, frukt, och grönsaker, utom lök eller vitlök, svamp och några av rotfrukterna. Kshatriyas är krigarnas kast och deras mat rajasik innebär att de får äta allt utom nötkött och vitlök. Köpmännens kast är det tredje, vaisya medan kroppsarbetarna tillhör sudra. Bägge dessa kaster kan välja mellan att äta satwick och rajasik.

I de religiösa skrifter som finns kan man läsa att vegetarisk kost ger möjlighet till frälsning. Men kött kan vara tillåtet om djuret först offrats åt gudarna och därefter helgats. Som hindu kan man således vara både köttätare och vegetarian. I skriften uppmanas dock alla högre kaster att endast leva på vegetarisk kost. Tron att man i sitt nästa liv föds i ett högre kast, om man äter vegetarisk kost, är mycket stark.

Sammanfattningsvis äter de flesta hinduer vegetariskt, alltså inget kött, i vissa fall inte heller fisk och mycket lite mjölk och ägg.

Kon har varit ett heligt djur så långt tillbaka man vet men man vet inte varför. En gissning är för att de är viktiga dragdjur och ger mjölk. Ingen får skada eller döda en ko. Man får inte äta nötkött men man kan dricka mjölken. Torkad spillning utblandad med halm kan få användas för att elda. Den döda kon avlägsnas från gatan av de kastlösa.

Det är dock tillåtet att äta kött från andra djur t.ex. får, getter och kycklingar
medan kött från t.ex. rovfåglar är tabu.

Mjölken från kon anses vara föda med stort andligt värde. Av smöret framställer man en olja som kallas GHI som anses vara det ”finaste” livsmedlet av alla.Läs mer om hinduismens mattraditioner genom länkarna här nedan:

» Hinduismen - starkast i södra Indien
» Sikhismen och den gemensamma måltiden
» Hinduistiska högtider
» Att handla och äta