Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Hinduistiska högtider

Utöver gudarna i templen är det vanligt att varje familj har egna gudar och dem inräknat finns det miljontals. Antalet högtider som hyllar dessa olika gudagestalter är således också många. Det viktiga inom hinduismen är inte någon trosbekännelse utan hur man lever och man tar sina gudar till hjälp för att leva rätt. Diwali och Holi är två mycket vanliga högtider som de flesta hinduer firar. Även sikherna firar Diwali, men då till minne av den sjätte gurun.

Diwali, ljusets högtid är en fest till Lakshmis ära i oktober eller november och den kanske största festen. Man firar i fyra dagar och sjunger och ber för gudinnan Lakshmi, lyckans och välståndets gudinna. Varje natt tänds massor av oljelampor, lyktor och stearinljus. Under högtiden offrar man sötsaker och man ger varandra presenter. Fyrverkerier är också vanliga under Diwali. Man ordnar fyrverkerier och njuter av speciella maträtter.

Holi 25-16 mars, färgfestivalen, firas i februari eller i mars för att fira vårens ankomst. I Indien börjar firandet med att man tänder eld på Holikaträdet som är lite som en svensk majstång som smyckats med blommor och tyg. Jag läste i en bok att man bränner ner en modell av den elaka häxan Holika. Dagen efter samlas barn och vuxna utomhus och kastar färgpulver utrört i vatten på varann eller skjuter med vattenpistoler. Man avslutar dagen med att äta gott och barnen får godis. Till maten äter man bröd som t ex nan och puki som är ett friterat bröd.Läs mer om hinduismens mattraditioner genom länkarna här nedan:

» Hinduismen - starkast i södra Indien
» Sikhismen och den gemensamma måltiden
» Ahimsa och varanas påverkar maten
» Att handla och äta