Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Sikhismen och den gemensamma måltiden


Sikhismen är femhundra år gammal och grundades av Guru Nanak som en reaktion mot islam, hinduism och kastsystemet. Det finns 25 miljoner sikher i världen, de flesta i Punjab. Cirka 1 500 sikher lever i Sverige. Sikhen anser att kroppen är en gåva från Gud som inte ska ändras, och sikher låter därför ofta hår och skägg växa. Blir håret för långt kan det lindas upp med ett flera meter långt tygstycke till en turban, kesh. Turbanen ser olika ut för man och kvinna.

Sikhernas tempel heter gurdwara och härinne måste både män och kvinnor måste täcka sitt hår. Under gudstjänsten läser och sjunger vem som helst, man eller kvinna, ur skriften som består av 5 000 hymner. I sikhismen betonas allas lika värde och att äta tillsammans är en del av sikhernas tro. I gurdwaran är maten gratis och man äter tillsammans på golvet i guruns kök. Först efter en god måltid är gudstjänsten över. Sikher är vegetarianer även om vissa sikher äter kött, som dock inte skall vara halalslaktat enligt muslimsk sed. Man använder inga droger, inte ens kaffe. Däremot dricker man te.

 

 Läs mer om hinduismens mattraditioner genom länkarna här nedan:

» Hinduismen - starkast i södra Indien
» Hinduistiska högtider
» Ahimsa och varanas påverkar maten
» Att handla och äta