Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Köttfärslimpa med steklök och champinjoner

Foto: Thomas Carlén

 

500 g nötfärs
1 gul lök
½ dl mjölk
2 msk rapsolja
1 ägg
1 msk potatismöl
1 msk kinesisk soja
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
125 gram färska champinjoner
125 gram steklök
Matfett att steka i

Sky:
1 dl vatten
½ msk kalvfond
1 tsk kinesisk soja
Garnera med hackad persilja

Tillbehör:
lingonsylt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Halvera 125 gram champinjoner och skala 125 gram steklök. Grovriv 1 gul lök.
  3. Blanda köttfärsen med den rivna löken i en skål. Tillsätt ½ dl mjölk, 2 msk rapsolja, 1 ägg, 1 msk potatismjöl, 1 msk kinesisk soja, salt och peppar. '
  4. Smörj en liten form och forma köttfärsen till en limpa mitt på formen.
  5. Tillaga köttfärslimpan mitt i ugnen.
  6. Smält matfett i en stekpanna och låt det bli ljusbrunt. Bryn champinjoner och steklök och lägg dem runt om köttfärslimpan efter 15 minuter.
  7. Blanda ingredienserna till skyn och häll i formen när 5 minuter återstår av gräddningstiden.
  8. Servera med potatis- och palsternacksmos och wokad vitkål, squash och purjolök och lingonsylt.


Potatis- och palsternacksmos 4-5 portioner

750 g vinterpotatis (mjölig sort)
250 g palsternackor
vatten, salt
2-2½ dl mjölk
ca 1 msk matfett
salt, peppar

Gör så här: 
  • Skala potatisen samt palsternackor och skär eventuellt i mindre bitar. Koka potatisen och palsternackorna mjuk i lättsaltat vatten under lock.
  • Häll av kokvattnet. Mosa det kokta i kastrullen med en potatisstöt eller pressa den genom en purépress.
  • Späd med mjölk, helst varm, lite i sänder och arbeta moset luftigt tex med en elvisp. Smaksätt med salt, peppar och lite matfett.