Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Quinoa – ett spännande frö!

Nu odlas det allt mer quinoa i Sverige. Det finns inga mängder svensk quinoa på marknaden ännu, men det finns goda förhoppningar om att utbudet ska bli större. Quinoafröet är både mycket näringsrik och framför allt gott! Quinoa är naturligt fritt från gluten och har högt proteininnehåll som innehåller alla livsnödvändiga aminosyror. Det innehåller också viktiga mineraler och fiber.

Quinoa är röda, svarta eller vita små frön från en ört som odlats i tusentals år på 4000 meters höjd i Anderna i Sydamerika. 

Quinoan kan efter kokning ätas antingen varm eller kall. Quinoa kan vara ett bra alternativ istället för ris eller pasta till både salladsrätter, grytor och såser. Quinoa är också jättegott som bas i en blandad sallad med tex rostade rotsaker eller kalla grönsaker tex gurka, tomat, paprika, ruccola, avokado eller vad man tycker om eller har hemma! Lite grillad eller stekt haloumiost eller smulad feta på och succén är given! Vill man göra vegetariska biffar – så är det perfekt att använda Quinoa som grund!

Quinoan ska kokas mellan 15 - 25 minuter, helt beroende på vilken konsistens som önskas. Om du ska ha quinoan till eller i en sallad eller som ersättning till ris, så ska den kokas i cirka 15 minuter. Om det ska bli gröt så bör den kokas cirka 25 minuter.

Innan man ska koka quinoan, är det bra att skölja av fröerna ordentligt. Det finns ett saponinämne i yttersta delen av fröet som kan göra att det smakar bittert. Genom att skölja av quinoafröna innan man kokar dem så försvinner det ämnet. Men läs på förpackningen, en del producenter har gjort detta förarbete för dig.
Om quinoan trots sköljning blir lite besk så kan du koka upp quinoan i rikligt med vatten, slå bort vattnet och koka färdigt med nytt vatten. Olika sorter kan ha olika mycket beska och de kan vara olika mycket polerade skal som också påverkar beskheten. 


Pröva något av våra goda recept med Quinoa
Quinoasallad

Quinoasallad i wraps

Quinoasallad med gotlandslins och melon

Melonsallad med jordgubbar och gryn

Quinoa med linser på svenskt vis