Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Köpa köttfärs

Köttfärs är ett känsligt livsmedel, som lätt angrips av bakterier, eftersom den är så finfördelad. Var extra uppmärksam när du hanterar köttfärs.

Köttfärs är ett känsligt livsmedel, som lätt angrips av bakterier, eftersom den är så finfördelad. Därför är det viktigt att hålla kylkedjan obruten, först i butiken och sedan från butiken till hemmet. Men det finns mycket du kan göra själv för att vara på den säkra sidan.

  • Välj en butik där man maler köttfärs enligt de rekommendationer som finns.
  • Köp din köttfärs och gå sedan direkt hem och lägg den i kylskåp, ej varmare än +4°.
  • Är det varmt ute, ta med en kylbag med kylklampar i att bära hem köttfärsen i.
  • Tillaga gärna färsen samma dag eller frys in den.
  • Frys in den i platspåse i platta paket så frysen den snabbt och den tinar snabbt.
  • Köttfärs är idag ofta förpackad i förpackningsgas med lägre halt syre än i luft som ökar hållbarheten betydligt, så länge förpackningen är obruten. Den ska dock förvaras rejält kallt,läs på förpacknigen.

Köttfärsens färg

Ibland kan du stöta på köttfärs som är väldigt röd i färgen, ibland är den mer rosa och ibland har färsen antagit en grå ton. Det beror på hur den varit förpackad.

När kött är helt färskt är det purpurfärgat av pigmentet myoglobin. I luft reagerar myoglobinet med syre och omvandlas till oxymyoglobin som ger en klarröd färg. Efter en lite längre stund när köttet haft kontakt med luft och om syretrycket är lågt så går pigmentet över i metmyoglobin på grund av oxidation av järnjonen Fe2+ till Fe3+, och köttet antar en brun/grå-färg. Det är inte farligt på något sätt att äta kött eller köttfärs som har blivit grå på sina ställen, men det kan däremot se oaptitligt ut. Tillagas färsen antar den samma färg rätt igenom.

Köttfärsens färg påverkas också av atmosfär och vilket syretryck köttet har legat i. Köttfärs packas ofta i så kallad modifierad atmosfär. I Sverige innehåller den en blandning av syrgas och koldioxid. Syrgasen gör att köttfärsen får en klarröd färg och koldioxiden motverkar bakterietillväxt. Hållbarheten kan med denna metod förlängas från 2-4 dagar till 5-8 dagar vid en temperatur av +4 C. Dessa förpackningar skall vara märkta "förpackat i en skyddande atmosfär".

Om färsen ligger i vakuum behåller det en purpurfärgad nyans och riskerar inte att bli grått. Förpackas det däremot i modifierad atmosfär blir färgen klarröd. Köttfärs som förpackas med en plastfilm över kan bli delvis gråfärgad, men det betyder inte att kvaliteten har försämrats.

Receptförslag:

Kålpudding , Julköttbullar , Italienska köttbullar , Irakisk mahklama med ägg , Svensk chili-con-carne , enkel tacotallrik , Pannbiff , Orientalisk köttfärsgryta

Källa: Svensktkott.se

Cecilia Sassa Corin, matkonsult, Hushållningssällskapet

 

Stolta samarbetspartners Hungrig.nu drivs av Hushållningssällskapet och våra
samarbetspartners bidrar till utvecklingen av hungrig.nu