Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

  • Lunch
  • Mellanmål
  • Middag
  • Dessert

Kalvschnitzel med inlagda rotfrukter och ärtor, 4 port

När ni handlar så köp en stek som räcker till två middagar. Skär ut skivor till schnitzeln så att ni får en läcker stek som kan ligga i ugnen under tiden som ni gör schnitzelrätten. Då har ni tisdagens middag också klar.


1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 ägg
4 skivor kalvkött av innanlår, tunna skivor ca 400g
4 skivor rökt skinka
4 skivor lagrad ost, som grevé eller herrgård
2 msk vetemjöl
1-2 dl ströbröd

800 g blandade rotfrukter (morötter, selleri och palsternacka)
2 msk svensk rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
200 g gröna ärtor


Gör så här:
Skär ut så att ni får en fin stek att anrättas tills på tisdag. Följ anvisningarna för det under tisdagens recept. Beräkna ca 100 g kött per portion. Gör först i ordning tillbehör och garnering så att schnitzlarna kan serveras nystekta.

Skär köttet i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg ihop köttskivorna två och två med skinka och ost mellan dem. Fäst ihop kanterna med ett par tandpetare.

Vänd dem först i vetemjölet blandat med salt och peppar, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd. Paneringen gör att köttet blir saftigt och får en vacker stekskorpa. Låt köttskivorna ligga en stund så att paneringen stelnar.

Stek dem på ganska svag värme i 4-5 min på varje sida.

Skala och strimla rotfrukterna. Stek dem lätt för att sedan lägga upp dem i en ugnsform och ringla över olja och vinäger som du blandat ihop. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp schnitzlarna, gärna skivade, på varma tallrikar, servera med rotfrukter och kokta gröna ärtor.


Tips!
Andra varianter är:
Wienerschnitzel - Lägg en citronskiva på varje schnitzel och en ring av ansjovisfilé som fylls med kapris.
Jägarschnitzel - Lägg på svampstuvning och strö över klippt persilja.
Paprikaschnitzel - Doppa citronskivor i paprikapulver, lägg på dem och skivade oliver eller strimlad grön paprika.

Stolta samarbetspartners Hungrig.nu drivs av Hushållningssällskapet och våra
samarbetspartners bidrar till utvecklingen av hungrig.nu