Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Potatispuré med halstrad kalkonstek

600 g kalkonstek gärna rimmad
1 kg potatis
½ blomkålshuvud
3 dl mjölk
2 msk smör
2 dl mörk fond
persiljaGör så här:
Tag kalkonstek och gnid in i salt om den inte finns färdig rimmad. Låt gärna ligga över natten i salt. Naturligtvis går det lika bra att steka kalkonen färsk utan att rimma den.

Sätt ugnen på 150 grader.

Bryn kalkonen runt om i en stekpanna med olja. Lägg på en ugnsfast form och stek i ugnen på 150 grader tills kalkonen fått en innertemperatur på ca 68 grader. Det tar ca 40 minuter beroende på form och storlek på kalkonen.

Under tiden kan du skala potatisen och koka den i saltat vatten i ca 30 minuter. Om du kokar potatisen till potatissallad senare i veckan så glöm inte att lyfta ur den mängden så den inte kokar lika länge som potatisen till purén.

Samtidigt som potatisen kokar kan du plocka små buketter av blomkålen, spara stjälkarna till soppkokning senare i veckan tillsammans med andra halvan av blomkålshuvudet.

När potatisen kokat färdigt, häll av den och blanda potatisen med värmd mjölk och smör. Använd gärna en elvisp för att mosa till puré.

Rosta de små blomkålsbitarna med lite olja i en panna. När kalkonen stekt färdigt så rulla in den i smörpapper och låt vila i ca 10 minuter, skär därefter upp den i tunna skivor och servera med mos och blomkål. Vispa ur formen där kalkonen stekts med 1 dl vatten och servera den som sky till maträtten.